Naked interjú – India, Chile és Dél-Korea után

2018-03-19

Belgrádi szomszédaink hazajárnak Magyarországra: évente többször fellépnek itt és magyar a kiadójuk. De most távoli utakról kérdeztük őket.

Belgrádi szomszédaink hazajárnak Magyarországra: évente többször fellépnek itt és magyar a kiadójuk. De most távoli utakról kérdeztük őket.

BabelArts.hu: Mit kell tudni a zenekarról?

Naked: Belgrádi együttes vagyunk. Célunk összehozni az embereket jó, élő zene hallgatása mellett. Az, hogy boldogak legyünk, néha szomorúak és mindig hálásak. Előttetek állunk meztelen lelkeinkkel, zenénkkel, hazugságok nélkül. Csak a bennünk és körülöttünk levő világot mutatjuk, tisztán és őszintén. 11 éve alakultunk, eddig 4 lemezünk jelent meg a magyarországi Narrator Records-nál.

BabelArts.hu: Mi volt az eddigi legérdekesebb turnétok és benyomásotok?

Naked: Minden turné másképp csodálatos. Dél-Amerika egy gyönyörű régió, nagyon más, mint Európa, mégis kapcsolódik az európai gyökereihez. (A zenekar tavaly egy hosszú chilei turnén vett részt – a Szerk.) Az ott látható történelem és környezet tiszteletet parancsol az chilei emberek és hagyományok irányába. Dél-Korea viszont kulturális sokk volt. Nagyon más, mint az európai kultúra. India külön helyet foglal szíveinkben.

BabelArts.hu: Most jöttetek vissza Indiából. Milyen egy balkáni zenekarnak egy ilyen helyen játszani?

Naked: Számunkra olyan volt, mintha egyszerre visszafelé és előre mentünk volna az időben. Ott minden változik, és ugyanakkor változatlan marad. Nagy benyomást tettek ránk az emberek, reakciójuk a zenénkre, ritmusainkra, dallamainkra. Többen odajöttek hozzánk és órákig beszéltek arról, hogyan inspiráljuk őket, kérdezték, hogyan csináljuk ezt a gyönyörű zenét és min gondolkozunk amíg játsszuk… Egy család lettünk sok indiai zenésszel másodpercek alatt.

Azt láttuk, hogy Indiában nagy megbecsülésnek örvend az élet, az ember, a természet.

Nézzük meg a saját múltunkat. Balkán a Kelet és a Nyugat találkozásánál van. Annyi ember és kultúra találkozott itt és hagyta itt a nyomait! Érezhető nálunk a török hatás, ugyanakkor az osztrák klasszikus zene is jelen van. Még India is! Hallgattuk ott a rádiót és sok hasonlóságot fedeztünk fel zenéink között. Az ének stílus és a megközelítés más, de egyébként közel állunk egymáshoz.

BabelArts.hu:Hol játszottatok Indiában és hogyan fogadta a közönség a zenéteket?

 Naked: Három városban és egy fesztiválon játszottunk: Bangalore (Bflat club), Chennai, Vapor, Manapakkam és Ragastan fesztivál Thar sivatagban, közel Jaisalmer városához. Örült módon fogadták, a zene mély értésével találkoztunk. Indiában minden gyerek megtanul valamilyen hangszeren játszani és klasszikus képzésre jár. Ismerik a zenét és meghallják, ha jó. Meg is hívtak minket új helyekre, fesztiválokra… Szóval nagy élmény volt és csodás reakciók.

 

                                   Cikk az indiai Rolling Stone Magazinban

 

BabelArts.hu: Mit érdemes tudni új albumotokról?

Naked: Az új lemez címe „Yes” – az élethez és a zenéhez való optimista hozzáállásunkról szól. Ha nehéz időszakban vagy, mondj Igent, ha döntést kell hoznod, vagy hátra nézel az elmúlt évekre, képesnek kell lenned azt mondani: Igen, megtettem, amit kellett és úgy, ahogy éreztem.

Minden dallal egy történetet mesélünk el. Hangszereink által beszélünk. Emiatt a legtöbb dalunknak nincs szövege.”

A lemezen 13 szám van, amit a zenekar négy tagja ad elő. Egy gyönyörű vendég is szerepel a lemezen – Tal Tula Ben Ari izraeli énekesnő, aki két dalban van jelen. Csodálatos szöveget, éneket és érzést tett bele a The Mask és a Crossroads dalokba és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ő velünk van. Rajongóink biztosan szeretni fogják ezeket a dalokat.

BabelArts.hu: Tervek a jövőre?

Naked: Nem fogunk megállni! Ezen a nyáron sok nagyszerű buli és fesztivál lesz: Romania, Timisoara-liberty fesztivál, Culese din Balkani Fesztival Bukarestben, Danube fesztivál Ulmban , Colors of Ostrava Csehországban, Babel Sound Magyarországon, Exit Szerbiában, brazíliai turné Szeptemberben, Szicília, Szlovénia, decemberben újra India, januárban pedig Chile.

Annyi jó hely van, ami felfedezésre vár, annyi nagyszerű fesztivál és inspiráló ember!

Az interjú eredetileg a Dalok.hu-n jelent meg.


Warning: include(inc/google-analytics.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/babel/public_html/index.php on line 141

Warning: include(inc/google-analytics.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/babel/public_html/index.php on line 141

Warning: include(): Failed opening 'inc/google-analytics.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php') in /home/babel/public_html/index.php on line 141